Als je nog nooit Guinness en oesters hebt geprobeerd, dan mis je echt iets. Hoewel het klinkt alsof champagne de ideale drank is om met oesters te combineren, pleit ik voor een drank die net zo anders is als champagne: Guinness Extra Stout. Maar eerst even wat meer verstellen over stout. Wat is dat nou eigenlijk?

Geschiedenis van stout

Stout bier komt oorspronkelijk uit Engeland. In 1677 werd voor het eerst gesproken over stout porters, later verbasterd tot stout. In het Engels betekent stout, vrij vertaald, sterk of krachtig. Het heeft dus niets met het Nederlandse woord stout te maken. Vroeger was een stout biertje altijd sterker dan porter. Tegenwoordig is dit niet meer altijd het geval. Soms is het dus ook lastig om de twee soorten bier uit elkaar te halen.

Brouwproces

Stout bier wordt gemaakt met een basis van geroosterde mout. Er zijn zowel hoog- als laaggistende varianten van dit bier. Door toevoeging van ingrediënten worden er inmiddels veel verschillende soorten gebrouwen.

Guinness Extra Stout

Arthur Guinness krijgt in 1759 op 34 jarige leeftijd een oude brouwerij in handen. De brouwerij staat aan de St. James’s Gate in Dublin en hij betaalt jaarlijks £45 huur. Hij experimenteert en brouwt een stout bier die goed valt bij de Ieren. Guinness betrekt zijn water uit de Wicklow Mountains, maar in 1775 geeft dat problemen. Guinness moet knokken om de toegang tot het water te behouden. Zonder water is er geen bier te brouwen en Guinness wordt niet, zoals het verhaal wil, met water uit de rivier Liffey gemaakt, maar met het zuivere water uit de Wicklows. Guinness maakt verschillende variaties van zijn bier, met meer en minder hop, stout of extra stout.

Arthur Guinness II gaf in 1821 zijn instructies voor het brouwen van zijn Superior Porter; het huidige Guinness Extra Stout.

Guinness Extra Stout wordt nog steeds gebrouwen in de St. James’s Gate-brouwerij in Dublin en wordt gemaakt van de beste kwaliteit mout, hop en Ierse gerst. Scherp en knapperig naar smaak. Het is een andere ervaring dan de zachte, romige Guinness Draft, maar die kenmerkende Guinness-smaken zijn de baas.

En dat maakt het de ideale oestermetgezel. De rijke, romige schuimkraag en de knapperige smaak van het bier complimenteren het zilte van de oesters en halen hun meer complexe smaken naar voren.

Galway Oyster Festival

Deze combinatie van stout en oesters was van oudsher een populair voedingsmiddel. Oesters waren toen op grotere schaal toegankelijk waren voor arbeidersgezinnen in Ierland en daarbuiten. En ook nu blijft het nog steeds een populaire combinatie in Ierland. Wist je trouwens dat Guinness elk jaar in september het Galway Oyster Festival sponsort?

De reden waarom Guinness zo lekker smaakt bij oesters