Oesters tijdens de zwangerschap

Oesters bevatten veel magnesium en zink. Deze mineralen zijn belangrijke voor een goede stofwisseling. Vooral rauwe en verse oesters vormen een goede bron voor zink. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan zink.
Zink zorgt namelijk voor de aanmaak en groei van het weefsel van de ongeboren baby en het draagt bij aan de groei van het centrale zenuwstelsel. Verder is bij een voldoende inname van zink het risico op aangeboren afwijkingen kleiner. Zink is niet alleen belangrijk voor de ongeboren baby, maar ook voor de moeder. Zink is namelijk nodig voor een goede werking van het afweersysteem. Het beschermt zwangere vouwen bijvoorbeeld tegen verkoudheid en koorts. Een tekort aan zink kun je merken aan een slechte huid of een moedeloos gevoel. Tenslotte kan zink spataderen, aambeien, striae, hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging helpen voorkomen.
Virussen
Doordat oesters water filteren om aan voedsel te komen, is de kans groot dat bacteriën en virussen, die in het water leven, in de oester terechtkomen. Oesters die uit vervuild zeewater komen kunnen daarom een te hoog aantal bacteriën of virussen bevatten. Een virus dat weleens in oesters voorkomt is het norovirus. Als je dit virus oploopt kun je last krijgen van misselijkheid, braken en diarree.
Bacteriën
Verder kunnen oesters bacteriën bevatten waarvan je ziek kunt worden. Door uitwerpselen van meeuwen die in oesterputten vallen, kunnen oesters een besmetting met Salmonella en Campylobacter oplopen. Andere bacteriën die in het zeewater kunnen voorkomen zijn Vibrio parahaemolyticus en Vibrio alginolyticus. Ook deze bacteriën kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.

Algengifstoffen
Ook kunnen oesters algengifstoffen bevatten. Deze kunnen bij mensen vergiftiging veroorzaken. In Nederland worden het zeewater en de oesters hier streng op gecontroleerd, maar zelfgeraapte oesters kunnen dit wel bevatten.
Listeria
Naast de bovengenoemde virussen en bacteriën, kunnen oesters ook Listeria bevatten. Listeria komt namelijk soms voor in vervuilde kustwateren. Voor zwangere vrouwen is Listeria gevaarlijk omdat het via de placenta het ongeboren kind kan bereiken. Een Listeria besmetting kan dan leiden tot abortus of doodgeboorte. Daarbij hebben zwangere vrouwen vaak een minder goede afweer waardoor deze groep sneller Listeriose kan krijgen dan gezonde volwassenen. Listeria wordt echter in zeer zeldzame gevallen gevonden in oesters.
Strenge controle
Wereldwijd vindt er dagelijks een strenge controle plaats. Elke oesterkweker dient hierover een strikte administratie van bij te houden. Op deze manier zorgen zij er voor dat elke partij oesters veilig op de markt komen en geen bedreiging voor de volksgezondheid vormen. Echter kan het altijd voor komen dat er een “rotte appel” tussen zit. Als vakman pik ik deze er binnen een fractie van een seconde uit! Aan het gewicht, het uiterlijk en de geur van de oester beoordeel ik of de oester geschikt is voor consumptie.
Zelf rapen
Op veel plekken in Zeeland en ook op de Wadden is het mogelijk om zelf oesters te rapen. Tot wel 10 kg per persoon! Deze oesters groeien in het wild en worden dus ook niet gecontroleerd! Hierbij loop je dus het risico dat de oester een van de bacteriën, virussen of toxinen bevat. Een risico dus!

Oesters veilig voor zwangere vrouwen?
Het feit dat oesters “waterfilters” zijn, maakt een rauwe oester een risicovol product. Omdat zwangere vrouwen vaak vatbaarder zijn om infecties van virussen en bacteriën op te lopen, wegen de risico’s voor deze groep nog zwaarder. Hoewel de meeste infecties geen gevaar leveren voor de ongeboren baby, is er wel een heel kleine kans dat de oester besmet is met Listeria. Deze laatste besmetting kan wel een gevaar opleveren voor de ongeboren baby. Voor zwangere vrouwen is het daarom beter om oesters voor consumptie te verhitten en rauwe oesters te vermijden.
Traktatie
Negen maanden geen oesters eten; voor sommige vrouwen is dat een behoorlijke opgave! Maar denk zo, het moment dat je na deze zware periode weer oesters eet zal een waar oesterfeestje worden! Wil je weten waar onze oesterbar staat? Kijk even in de agenda!
Je moet er iets voor over hebben, maar je krijgt er zoveel voor terug…