Hoeveel oesters heb ik nodig? Wat doet een oesterman precies? Zijn oesters gezond? Hier vindt je alle antwoorden!

Hoeveel oesters heb ik nodig?
Nou, er zijn mensen die twee oesters eten, er zijn mensen die geen oesters eten (echt waar, ze bestaan!) en er zijn altijd mensen die er (veel) meer dan twee eten. Tot slot is er een groep die ik weet te overtuigen dat oesters de moeite waard zijn om in ieder geval te proeven. Daarom houd ik als berekening ik altijd twee oesters per persoon aan.

Maar niet iedereen eet oesters, kan ik dan niet minder nemen?
Mijn jarenlange ervaring heeft mij geleerd dat deze berekening in 95% van alle feesten perfect uit komt. Mocht jezelf nou het idee hebben meer of minder oesters nodig te hebben (ik hanteer een minimum van 100 oesters) vermeldt dit dan even bij de opmerkingen. Dan houd ik daar rekening mee tijdens het maken van jouw offerte.

Wat doet een Oesterkraker precies op mijn feest?
Als oesterman meng ik mij onder jouw gasten, terwijl ik ter plekke oesters open steekt. Ik vertel wat wetenswaardigheden en anekdotes over oesters, maar zorg ervoor nooit op de voorgrond te treden. Mijn enthousiasme en passie voor de oester werk aanstekelijk en vaak weet menigeen open te stellen voor een nieuwe smaakbeleving. Als oesterman deel oesters uit, maar ben ik ook een soort van entertainment op jouw feest!

Heeft de oesterman iets nodig op locatie?
Nee, ik ben volledig selfsupporting. Ik heb alleen een plekje nodig om mijn koelbox met oesters neer te zetten. Een vierkante meter is al voldoende!

Wat kost een oesterman?
Ik serveer mijn ‘huis oester’ – de Fine de Claire (Île d’Oléron, Frankrijk) – al voor de prijs van twee kwaliteitsbitterballen. De enige kosten die hierbij komen zijn de reiskosten vanaf Oesterkrakers HQ in Alphen aan den Rijn. Mijn vriendelijke lach en het openen van de oesters zijn gratis! Voor een exacte prijs kan je hier een offerte aanvragen.

Komen er nog extra kosten bij?
Nee, de offerte is de factuur en er zijn geen verborgen kosten. Of ik zou eventueel veel langer moeten blijven, maar dit gebeurt echter altijd in overleg.

Zijn oesters gezond?
Oesters zijn zeer gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan magnesium en zink. Deze twee mineralen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Verder passen oesters prima in zowel een cholesterol-, koolhydraat- als een caloriearm dieet. Het hoge zinkgehalte in oesters beschermt tegen verkoudheid. Mensen die een tekort aan zink hebben zijn veel vatbaarder voor verkoudheden. Doordat oesters altijd vers en onbewerkt zijn, blijft het zinkgehalte in tact en wordt het beter door het lichaam opgenomen.

Zijn oesters duurzaam?
De productie levert per kilo een uitstoot van slechts 1,3 kg CO2, dat is zelfs lager dan de uitstoot van een kilo plantaardige producten. Oesters worden grotendeels gekweekt. De afstand tussen de kwekerij en consument is relatief klein waardoor het transport weinig brandstof gebruikt. Daarnaast groeit er in de kwekerijen extra zeewier; dat juist CO2 opslaat. Ook de waterkwaliteit van de gebieden waar oesters gekweekt worden is beter dan op andere plekken. Door deze hoge kwaliteit is de biodiversiteit groter en trekt het dieren aan die op andere plekken niet voorkomen. De oester is het meest duurzame voedsel wat op dit moment verkrijgbaar is!

Hoe dienen oesters bewaard te worden?
Na aankoop moeten oesters koel (3-5 °C) in het mandje bewaard worden. Oesters kunnen betrekkelijk lang buiten het water in leven blijven. Oesters zijn minimaal houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking. Gemiddeld is dat 9 dagen. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan. Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Indien de schelp iets open staat, kan een tik op de oester helpen. Sluit de schelp zich, dan is de oester nog geschikt voor consumptie.

Zijn oesters goed voor het libido?
Er wordt beweerd dat oesters lustopwekkend zijn. De bekende Spaanse verleider Casanova at volgens de overlevering wel 50 oesters per dag. Oesters zijn zeer rijk aan zink en bevat een aminozuur (tyrosine) wat de aanmaak van dopamine bevorderd. Dopamine stimuleert ons genotscentrum waardoor we blij worden. Zink is noodzakelijk voor de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron en de zaadproductie bij de man. Tsja, en die twee gecombineerd met de juiste sfeer.

Waar de oester zijn seksuele faam aan dankt zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven, maar niet geschoten is altijd mis toch…