fbpx

Hoeveel oesters heb ik nodig? Wat doet een oesterman precies? Zijn oesters gezond? Hier vindt je alle antwoorden!

Hoeveel oesters heb ik nodig?
Het aantal oesters is afhankelijk van drie factoren. Ten eerste van de duur van het feest, ten tweede van het aantal bezoekers en ten derde van het budget. Wij openen gemiddeld 100 oesters per uur, wat tevens onze minimale afname is. Wij nemen graag samen met je de mogelijkheden door.

Maar niet iedereen eet oesters, kan ik dan niet minder nemen?
Wij houden rekening met 2 oesters per persoon. Onze ervaring heeft ons geleerd dat deze rekenmethode in 95% van de gevallen perfect uitkomt. Er zijn gasten die er 2 eten, er zijn gasten die er geen eten en er zijn gasten die er (veel) meer dan 2 eten. En tot slot is er een groep die wij weten te overtuigen dat oesters de moeite waard zijn om in ieder geval te proeven. Dit is ons advies aan jou, maar uiteraard kan je ook minder (of meer) oesters afnemen.

Wat doen de Oesterkrakers precies op mijn feest?
De oesterman mengt zich onder de gasten, terwijl hij ter plekke oesters open steekt. Hij vertelt wetenswaardigheden en anekdotes over oesters, maar zorgt ervoor nooit op de voorgrond te treden. Zijn enthousiasme en passie werkt aanstekelijk en hij weet menigeen open te stellen voor een nieuwe smaakbeleving. De oesterman deelt oesters uit, maar is ook een soort van entertainment op jouw feest!

Heeft de oesterman iets nodig op locatie?
Nee, wij zijn volledig selfsupporting. Wij hebben alleen een plekje nodig om onze koelbox met oesters neer te zetten. Een vierkante meter is al voldoende!

Wat kost een oesterman?
Wij serveren onze “Huisoester” – de Fine de Claire uit Île d’Oléron (F) – al voor € 2,10 per stuk. De enige kosten die hierbij komen zijn de reiskosten vanaf onze thuisbasis in Alphen aan den Rijn en de BTW. De vriendelijke lach van de oesterman en het openen van de oesters zijn gratis! Binnen een straal van 10 kilometer vanaf Alphen aan den Rijn rekenen wij geen reiskosten. Voor een exacte prijs kan je hier een offerte aanvragen.

Komen er nog extra kosten bij?
Nee, de offerte is de factuur en er zijn geen verborgen kosten. Of de oesterman zou eventueel veel langer moeten blijven, dit gebeurt echter altijd in overleg.

Zijn oesters gezond?
Oesters zijn zeer gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan magnesium en zink. Deze twee mineralen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Verder passen oesters prima in zowel een cholesterol-, koolhydraat- als een caloriearm dieet. Het hoge zinkgehalte in oesters beschermt tegen verkoudheid. Mensen die een tekort aan zink hebben zijn veel vatbaarder voor verkoudheden. Doordat oesters altijd vers en onbewerkt zijn, blijft het zinkgehalte in tact en wordt het beter door het lichaam opgenomen.

Zijn oesters duurzaam?
De productie levert per kilo een uitstoot van slechts 1,3kg CO2, dat is zelfs lager dan de uitstoot van een kilo plantaardige producten. Oesters worden grotendeels gekweekt. De afstand tussen de kwekerij en consument is relatief klein waardoor het transport weinig brandstof gebruikt. Daarnaast groeit er in de kwekerijen extra zeewier; dat juist CO2 opslaat.
Ook is de waterkwaliteit van de plaatsen waar oesters gekweekt worden beter dan op andere plekken. Door deze kwaliteit is de biodiversiteit groter en trekt het dieren aan die op andere plekken niet voorkomen.

Hoe dienen oesters bewaard te worden?
Na aankoop moeten oesters koel (3-5 °C) in het mandje, nooit in water, bewaard worden. Oesters kunnen betrekkelijk lang buiten het water in leven blijven. Oesters zijn houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking. Gemiddeld is dat 9 dagen. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan. Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Indien de schelp iets open staat, kan een tik op de oester helpen. Sluit de schelp zich, dan is de oester nog geschikt voor consumptie.

Zijn oesters goed voor het libido?
Er wordt beweerd dat oesters lustopwekkend zijn. De bekende Spaanse verleider Casanova at volgens de overlevering wel 50 oesters per dag. Oesters zijn zeer rijk aan zink en bevat een aminozuur (tyrosine) wat de aanmaak van dopamine bevorderd. Dopamine stimuleert ons genotscentrum waardoor we blij worden. Zink is noodzakelijk voor de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron en de zaadproductie bij de man. Tsja, en die twee gecombineerd met de juiste sfeer… Waar de oester zijn seksuele faam aan dankt zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven, maar niet geschoten is altijd mis toch…