Wie is de man achter de Oesterkrakers?

Oesterkrakers

Ik ben André Linting en door mijn aderen loopt een mix van horecabloed en zeewater.

Als ventje van 14 jaar stond ik voor het eerst in een grote keuken om als kok een drie-gangen menu neer te zetten voor mijn medeleerlingen in het schoolrestaurant in Alphen aan den Rijn en dat beviel goed; ik was direct “besmet” met het horecavirus.

Onderzeedienst

Van hotels tot snackbars, zowel in de keuken als bediening, van runner tot bedrijfsleider; in de loop der jaren heb ik alle facetten van de horeca gezien, maar mijn absolute “dieptepunt” was toen ik in 1995 als 20-jarige ventje in de functie trad als “kleine kok” in de kombuis van de onderzeeboot (nee, geen duikboot!) Zr. Ms. Dolfijn. Drie jaar lang kookte ik de maaltijden en bakte het brood op dieptes van meer dan 300 meter voor een groep van ongeveer 55 mannen.

Wekenlang zaten wij onderwater. Geen contact met de buitenwereld, geen daglicht, geen privacy! Het enige “uitje” wat je onderwater hebt is het eten! Het eten aan boord van een onderzeeboot bepaalt de sfeer en de motivatie. Als het eten goed is dan presteert “de boot” het beste. De lat lag dus hoog!

Het vormde mij tot de man die ik nu ben. Alles wat ik toen heb meegemaakt draag ik tot de dag van vandaag mee en het zilte water niet meer meer uit mijn leven te denken.

Oesterkrakers onderzeedienst
In de haven van Hamilton, Bermuda (1997)

Freelancer

In 1999 was het weer tijd om voet aan wal te zetten. De jaren die daarna volgde werkte ik in diverse restaurants en hotels in Nederland en Spanje. In 2010 werd het tijd voor een volgende stap: ik ging verder als freelance kok.

Door de vele verschillende opdrachtgevers bleef mijn kennis groeien! Niet alleen mijn vakkennis, maar ook de kennis over mijzelf. Ik begon meer naar mijn hart te luisteren en klussen aan te nemen waar ik gelukkig van werd. Door als pitmaster te werken bij Grill’nSmoke kwam ik tot ontdekking dat mijn hart ligt bij evenementen. En zo ontstond in 2013 het idee om met een oesterbar de eventcatering in te gaan. Oesterkrakers was geboren!

Oesterkrakers pitmaster
Pitmaster van Grill’nSmoke tijdens Best Kept Secret in Hilvarenbeek (2013)

Wielen

In december 2013 maakte Nederland voor het eerst kennis met de Oesterkrakers. Eerst “gewoon” als oesterman met de welbekende emmertjes en met een eenvoudig barretje op diverse markten. Een jaar later begon het echt te kriebelen: Het Weekend van de Rollende Keukens (2015) in Amsterdam! Maar om daar act de présence  te mogen geven moet je wel wielen hebben natuurlijk. In de winter van 2014 heb ik toen een nieuwe bar gebouwd. Mét wielen!

Oesterkrakers Rollende Keukens
Mijn debuut op Het Weekend van de Rollende Keukens tijdens Hemelvaart (2015)

Maritieme stijl

Nog steeds loop ik als oesterman op bruiloften en andere feesten en de Grote Oesterbar inmiddels een graag geziene gast op menig festival en (bedrijfs)feest. Door de laagdrempeligheid als oesterman en van de oesterbar zijn er al vele nieuwe oesterliefhebbers geboren.

Ook mijn creatieve brein blijft draaien en voor de toekomst heb ik al een paar nieuwe oester concepten op de plank liggen om jullie te blijven verrassen. Zo is de maritieme stijl van de Grote Oesterbar inmiddels ook al terug te zien in haar kleine zusjes, de Oester Bolderkarren, waarvan de eerste in 2019 haar debuut maakte tijdens Barrio Cantina in het Vlaamse Oostende.

Oesterkrakers Oester Bolderkar
Detail van de Oester Bolderkar

It’s like kissing a mermaid

Oesters, het blijven heerlijke en gezonde traktaties van Moeder Natuur, want… eating an oyster is like kissing a mermaid! Hoe ik dat weet? Sorry, ik mag niet alles vertellen wat ik onderwater heb gezien, maar denk even aan de smaakbeleving van een oester. Een oester is zilt, zoet, spannend en na een eerste keer wil je er meer.

Net als de zoen van een zeemeermin…

Met zilte groeten,