‘Je kunt beter één ding heel goed doen, dan veel dingen fout.’ – AD Groene Hart

Foodtruckfestivals zijn hot. Vers gekraakte oesters aangevuld met zelf geselecteerde wijnen en champagne. Dat noemt André Linting dé succesformule van zijn foodtruck de Oesterkrakers. De 42-jarige Alphenaar begon vier jaar geleden met een klein los barretje, maar timmerde later in drie maanden tijd zelf een foodtruck in elkaar. ,,Op sommige festivals mag je nu eenmaal niet staan zonder wielen. Doordat ik de foodtruck zelf gemaakt heb, is alles voor mij binnen handbereik.”

Zijn liefde voor oesters begon ooit als freelancer bij een bedrijf dat deze delicatesse verkocht. ,,Ik liep dan rond met een emmertje vol oesters. Het verwonderde me dat iedere oester een andere smaak heeft. Je kan in principe proeven waar een oester vandaan komt.”

De vrijheid van dit werk is voor hem een groot voordeel. ,,Op pad gaan met de truck is heerlijk. Ik kom op hele leuke, vrolijke plekken. Negen van de tien mensen zijn blij verrast als ze een oester proeven.”

Vooral het eerste jaar ging met vallen en opstaan. ,,In het begin moet je alles nog ontdekken. Een dieptepunt was een markt in Antwerpen. Het eerste dozijn oesters én een flesje wijn waren er om 12 uur al doorheen. Maar daarna begon het te regenen. Het werd een groot drama. Ik heb 600 oesters in de container moeten gooien.” Het weer bepaalt dan ook deels zijn omzet. “Als het warmer is dan twintig graden, krijgen mensen pas echt trek in oesters. Hoe warmer het is, hoe meer ik verkoop.”

Tegenwoordig klust de freelance kok steeds minder bij en richt zich meer en meer op de foodtruck business. ,,Ik hoop me over een paar jaar fulltime oesterkraker te kunnen noemen. Dit jaar viel alles echt op zijn plek.” Uitbreiding van zijn assortiment sluit hij uit. ,,Je kunt beter één ding heel goed doen, dan veel dingen fout.”

Bron: AD

‘Je kunt beter één ding heel goed doen, dan veel dingen fout.’