Zijn oesters goed voor het libido?

Zijn oesters goed voor het libido?

Rond de oester hangt altijd al een sfeertje van sensualiteit. Bestudeer de anatomie en het laat zich raden waar deze associatie vandaan komt. Maar dat is niet alles. Van de oester wordt gezegd dat het een afrodisiacum is en hierdoor libido verhogend werkt. Feit of fabel? Zijn oesters goed voor het libido? Stel, het is een feit, verklaart dat dan waarom al eeuwenlang oesters populair zijn? Is het een fabel, dan is het de moeite waard om uit te zoeken waar deze folklore vandaan komt.

Aphrodite

Laten we beginnen met de oorsprong van het woord afrodisiacum. Afrodisiacum komt voort uit de Griekse mythologie bij Aphrodite. Aphrodite is de Griekse godin van de vruchtbaarheid, de zinnelijke liefde en de schoonheid. Het bruggetje is snel gemaakt naar de betekenis van afrodisiacum, dat te boek staat als middel om de geslachtsdrift te stimuleren. In het verleden zijn er in meerdere culturen natuurlijke substanties gebruikt voor het verbeteren van het seksueel functioneren, naar het effect ervan is echter weinig wetenschappelijk bewijs.

Heilzame werking

Toch geloven hele volksstammen in de heilzame werking van natuurlijke middelen. Dat begon al duizenden jaren geleden bij de Chinese beschaving. Zij gebruikten de ginseng wortel om het seksuele verlangen te verhogen. Tot de dag van vandaag is ginseng thee een populair afrodisiacum. In de Verenigde Staten is het zelfs de best verkopende theesoort; opmerkelijk is dat vrouwen het meer drinken dan mannen. Ja, opmerkelijk, want van een traditionele samenleving zoals de Amerikaanse, zou men het tegenovergestelde verwacht hebben. De medicinale ginseng plant is rijk aan B-vitamines en mineralen zoals ijzer en zink.

Ook saffraan staat bekend als afrodisiacum. Dit specerij komt van de saffraankrokus en wordt het rode goud genoemd omdat het zo kostbaar is. Het zou de doorbloeding verbeteren wat gunstig is voor de conditie van het mannelijk geslachtsorgaan. Daarnaast stimuleert saffraan de erogene zones van de vrouw. Om die reden voegde Cleopatra saffraan toe aan haar fameuze baden. Het gaf haar ook de mysterieuze gouden gloed die we van haar beeltenis kennen.

Zijn oester goed voor het libido?

Zink en het libido

Honing, avocado, knoflook, basilicum, granaatappel, chocolade en zeewier worden ook bestempeld als afrodisiaca. Sommigen uit dit rijtje hebben meer faam dan anderen, maar de zinnelijke reputatie van de oester is in alle uithoeken van de wereld bekend. De bekentenis ‘Ik ben gek op oesters’ gaat niet zelden gepaard met een ondeugende glimlach. Er wordt gezinspeeld op het spel der verleiding. Maar hoe komt de oester aan het mythische imago als lustopwekker? Het antwoord is verrassend eenvoudig; het hoge zinkgehalte. Zink is nodig voor de aanmaak van testosteron. Dit hormoon is belangrijk voor de seksdrive en draagt bij aan de productie van gezond en genoeg sperma. Ook voor de aanmaak van dopamine is zink onmisbaar. Dopamine is een gelukshormoon en is betrokken bij alles rondom seks: opwinding, aantrekkingskracht, het orgasme en het beloningsgevoel dat bij seks hoort.

Casanova

De bekende rokkenjager uit de 18e-eeuw Casanova beschouwde oesters als het voornaamste seksmiddel. Hij noemde ze ‘een prikkel voor de geest, de zinnen en de liefde’ en at volgens de overlevering wel 50 oesters per dag.

Wetenschappelijk onderzoek

Amerikaanse en Italiaanse onderzoekers, onder leiding van George Fisher, hoogleraar scheikunde aan Barry University Miami, hebben wetenschappelijk bewezen dat de oester een afrodisiacum is. Ze ontdekten dat de oester zeer rijk is aan een zeldzaam soort aminozuur, tyrosine, dat een kettingreactie teweeg brengt waardoor de productie van testosteron bij mannen en progesteron bij vrouwen wordt verhoogd. Het onderzoek van Fisher is niet breed opgepakt en heeft wellicht om die reden geen status verkregen als algemeen wetenschappelijk feit.

Wat wel een feit is dat er al eeuwen gebruik wordt gemaakt van afrodisiaca en de populariteit vanwege haar vermaarde stimulerende werking, onverminderd groot is. De oester speelt daarin een roemruchte rol. De belofte van zinnelijke liefde heeft haar omsloten, net als haar eigen twee schelpen dat doen.  Wetenschappelijk bewezen of niet doet er niet toe, sommige mythes moet je gewoon in stand houden.

Zijn oesters goed voor het libido?