Zijn oesters duurzaam?

Definitie van duurzaam
Om te beginnen moeten we eerst kijken naar de definitie van duurzaam.
“Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling waarbij de huidige wereldbevolking in haar behoeften voorziet zonder de komende generaties te beperken om in hun behoeften te voorzien.“
De huidige trend is om producten te maken die een zo klein mogelijk footprint achterlaten. In de oesterkwekerij is die footprint negatief; de gebieden gaan er dus op vooruit!
Filterfeeders
Om dat verklaren kijken we even naar de oester zelf. Onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ontdekten dat oesters virusdeeltjes opnemen, terwijl ze zeewater filteren. Eén oester filtert 200 tot 300 liter zeewater per etmaal. Tijdens het filteren haalt de oester hier drie elementen uit: zuurstof (om te leven), plankton (om te groeien) en kalk (om zijn schelp te vergroten). Maar terwijl de oester hier mee bezig is krijgt hij eveneens virusdeeltjes binnen. In een glas zeewater zitten wel 150 miljoen virusdeeltjes. Uit experimenten blijkt dat een oester binnen drie uur maar liefst 12% van de virusdeeltjes uit het water haalde. Hiermee eindigt de oester (na sponzen, kokkels en krabben) op de vierde plaats van de filterfeeders.
‘Vang en groei’-visserij
Oesterkwekerijen staan in de natuurlijke habitat van de oester; gewoon in de zee. Het Marine Stewardship Council, van het bekende blauwe MSC-keurmerk, schaart dit onder ‘Vang en groei’-visserij en het is niet toegestaan om het voedsel van de oester aan te passen. De oesters voeden dus zichzelf uit de zee. Hiermee wordt geen schade toegebracht aan het leefgebied van de oester.
Conclusie
Door deze eigenschappen van de oester zijn de gebieden waar de oesters leven en worden gekweekt schoner en is de biodiversiteit groter is dan op andere plaatsen. Als we deze conclusie naast de definitie van duurzaamheid leggen kunnen we dus wel zeker stellen dat oesters (meer dan) duurzaam zijn, maar ze zijn natuurlijk ook gewoon lekker en erg gezond!
Zelf oesters openen? Hier leg ik het je stap voor stap uit!