Oesters zijn een belangrijke bron van zink

Geen mineraal heeft meer invloed dan zink op het immuunsysteem. Het is dan ook niet zo vreemd dat dit mineraal in meerdere onderzoeken opduikt als een middel om COVID-19 te bestrijden. Zink is nodig voor de vorming van meer dan 100 verschillende enzymen en is daarom essentieel voor allerlei belangrijke processen die in ons lichaam plaatsvinden, waaronder het immuunsysteem maar ook voor de aanmaak van testosteron.

Dit is wat zink doet

  • ondersteunt vruchtbaarheid
  • ondersteunt het immuunsysteem
  • beschermt tegen vrije radicalen
  • stimuleert de aanmaak van testosteron
  • ondersteunt de aanmaak van insuline
  • ondersteunt groei en celdeling
  • verbetert het geheugen
  • vermindert symptomen bij ADHD
  • bevordert een positieve stemming

We hebben er niet veel van nodig, maar zink is een van de belangrijkste sporenelementen. Over het algemeen kunnen we voldoende zink uit onze voeding halen, maar het vermoeden bestaat dat tekortkomingen veel vaker voorkomen dan nu wordt aangenomen.

Dagelijks 7-9 mg zink

Momenteel heeft het Voedingscentrum een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld van 7 milligram voor vrouwen en 9 milligram voor mannen. Oesters bevatten meer zink dan welk ander voedsel dan ook. In 6 middelgrote oesters zit maar liefst 76,7 mg zink! Het komt ook voor in ander dierlijk, eiwitrijk voedsel, zoals vlees, eieren, gevogelte, vis, andere schaaldieren en in zuivelproducten. Het komt ook voor in plantaardig voedsel: volle granen, peulvruchten, bonen en noten. Zink wordt het best geabsorbeerd uit dierlijke bronnen.

Tekorten

Het vermoeden bestaat dat er veel meer zinktekorten zijn dan bekend is. Ons dieet bevat over het algemeen relatief weinig zink, dus suppletie kan een manier zijn om er genoeg van te krijgen. Met name ouderen moeten hier alert op zijn, omdat zij via hun voeding vaak minder zink consumeren en de opname van zink afneemt met de leeftijd. Andere risicofactoren voor een tekort zijn onder meer:

  • roken
  • alcohol
  • infecties
  • anticonceptiepil
  • geneesmiddelen
  • vegetarisme en veganisme
  • koolzuurhoudende frisdranken (door fosfaten)
  • verwondingen en chirurgische ingrepen
  • intensieve sporten

Vruchtbaarheid

Zink speelt een belangrijke rol bij de mannelijke vruchtbaarheid. Het bepaalt grotendeels de beweeglijkheid van het sperma, omdat het nodig is voor de ontwikkeling van de staart van spermacellen. Zou het niet werken om zwanger te worden? Zorg dan als man voor voldoende zink. Langzaam zaad kan de oorzaak zijn.

Immuunsysteem

Zink is essentieel voor een sterk immuunsysteem. Kleine tekorten hebben hier al veel invloed op. De productie van T-lymfocyten is afhankelijk van voldoende zink. Dit is een soort immuuncellen die in de thymus worden geproduceerd en een rol spelen bij de cellulaire verdediging, gericht op specifieke antigenen die infecties kunnen veroorzaken (bacteriën, virussen of schimmels). Heb je keelpijn of verkoudheid? Onderzoek heeft aangetoond dat extra zink het verloop van de ziekte kan verkorten.

Vrije radicalen

Voldoende zink ondersteunt de aanpak van vrije radicalen. Het is een co-enzym van het enzym superoxide dismutase (SOD) dat een belangrijke antioxidant is. Antioxidanten beschermen tegen vrije radicalen die kunnen vrijkomen en beschadigen cellen door allerlei processen in ons lichaam en door externe factoren zoals roken, straling en milieuvervuiling.

Testosteron

Zink ondersteunt de aanmaak van testosteron. Dit anabole hormoon zorgt voor betere sportprestaties en een toename van spiermassa en kracht. Het wordt daarom ook wel natuurlijke doping genoemd. De reden waarom atleten vaak proberen een hoog testosteronniveau te handhaven. Ze hebben vaak een tekort aan zink omdat veel van het mineraal verloren gaat tijdens het sporten, inclusief zweten. Sport je veel? Houd dan je zinkinname in de gaten.

Insuline

Zink is een bouwsteen van insuline en ondersteunt de aanmaak en afgifte ervan in de alvleesklier. Het draagt ​​ook bij aan de insulinegevoeligheid op cellulair niveau. De alvleesklier verbruikt veel zink en bij een zinktekort neemt de insulineactiviteit af. We hebben insuline nodig om glucose in onze cellen te brengen, zodat het in energie kan worden omgezet. Onderzoek heeft aangetoond dat een hoge dagelijkse inname van zink het risico op diabetes type 2 verkleint. Bij diabetes type 2 blijft er te veel glucose in het bloed achter omdat de cellen onvoldoende reageren op insuline (insulineresistentie). Zink is hier natuurlijk niet de oplossing voor, maar het helpt wel als je ook een gezonde levensstijl hebt met veel beweging.

Groei en celdeling

We hebben zink nodig voor celdeling. Onze lichaamscellen vernieuwen voortdurend en dit proces kan verstoord worden door een tekort aan zink. Na een operatie of het herstellen van wonden op de huid is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende zink is, dit bevordert het herstel. Het is belangrijk dat kinderen voldoende zink binnenkrijgen omdat het nodig is voor normale groei.

Geheugen

Zink is essentieel voor een goede hersenfunctie, ook met betrekking tot de ontwikkeling en het functioneren van onze hersenen. Hoge concentraties zink worden gevonden in de hippocampus (leer- en geheugencentrum). Voor de vorming van herinneringen is het belangrijk dat de neurotransmitters goed met elkaar communiceren en dat daarvoor voldoende zink nodig is.

ADHD

ADHD is een gedragsstoornis met symptomen van hyperactiviteit, rusteloosheid, concentratieproblemen en impulsief gedrag. Kinderen met ADHD hebben vaak een laag zinkgehalte. Onderzoek heeft aangetoond dat suppletie met zink bij veel kinderen een positieve gedragsverandering veroorzaakt. Dit komt omdat zink een rol speelt bij de regulatie van de neurotransmitter dopamine. Een tekort aan deze neurotransmitter is in verband gebracht met ADHD.

Positieve stemming

Dopamine heeft ook een grote invloed op ons humeur. Het wordt het gelukshormoon genoemd. Mensen die aan een depressie lijden, hebben vaak een laag dopamine- en zinkgehalte. Extra zinkinname kan depressie voorkomen of ervoor zorgen dat je jezelf sneller weer gelukkig voelt. Veel en langdurige stress kan tot depressie leiden. Heb je veel stress? Dan is jouw zinkbehoefte hoger en doet u er goed aan om voor voldoende inname te zorgen.

Conclusie

Naast dat oesters gewoon erg lekker smaken, zijn oesters dus ook een zeer goede bron van zink! Met dat idee in je achterhoofd zit je de volgende keer er nog lekkerder bij als je weer een half dozijn (of meer) van deze snoepjes uit de zee aan het wegslurpen bent!

Oesters zijn een belangrijke bron van zink