fbpx
Foto: Alain Morvan / DR

Een oesterkweker uit Carantec (Finistère, Frankrijk) heeft een oester gevonden van 2,2 kilo, terwijl een nummer 3 oester, de oester die ik ook altijd serveer, gemiddeld zo’n 80 gram weegt. “Het zou wel een de grootste oester ter wereld kunnen zijn”, zei de oesterkweker tegen Franceinfo.

“Ah ja, ik was verrast”, reageerde de oesterkweker Pierre-Alexandre Morvan, na in de monding van de Penzé een oester van 2,2 kg gevonden te hebben. “Op maandag 19 oktober waren we zakken aan het spinnen in een van onze parken en dan laat ik mijn hoofd een beetje zakken en zie ik aan de voet van een tafel een klein stukje oester uitsteken. Leun achterover om de betreffende oester op te rapen en daar realiseer ik me dat hij echt enorm is en dat het de grootste oester ter wereld zou kunnen zijn ”, vervolgt de 32-jarige oesterkweker uit Carantec.

De vader van Pierre-Alexandre Morvan had al een oester van 1,6 kilo gevonden, maar deze is nog indrukwekkender. Hij is 22 cm lang, 14 cm breed, 11 cm dik en weegt 2,2 kilo. Ze is ongeveer 20 jaar oud. Deze oester zal niet op ons bord belanden, maar in een laboratorium om er een “stamvader” van te maken en “de creatie van oestersoorten die resistenter zijn tegen virussen en ziekten”, legt Pierre-Alexandre Morvan uit.

Deze oester is helaas voor de oesterkweker niet de grootste oester die ooit gevonden is. Die titel gaat naar een oester die gevonden in augustus 2015 het Zwin in België. Deze oester was 38 cm lang en mogelijk 25 jaar oud.

Enorme oester van 2,2 kilo gevonden